• Z czego wyprodukowane są makarony z linii Diet Food?

    Głównym składnikiem makaronów Diet jest glukomannan- rozpuszczalny w wodzie błonnik pochodzący z korzenia rośliny konjak, uprawianej głównie w Chinach i Japonii. Od ponad 2000 lat Azjaci czerpią zdrowotne korzyści stosując glukomannan w swojej codziennej diecie, używając go do produkcji makaronów i jako zagęszczacza do sosów.
  • Jaka jest różnica w zawartości kalorii pomiędzy Diet Noodles, Diet Pasta i Diet Rice a normalnym makaronem?

    Tradycyjny makaron zawiera ok 352 kcal i 71,6 g węglowodanów w 100 gramowej porcji. Produkty linii Diet Food mają tylko 6,4 kcal (wlaściwie 0 kalorii) i 0,5 g węglowodanów. Są zato bardzo bogate w błonnik- 4,5 g w 100 g produktu.
  • Czy Diet makaron zawiera błonnik?

    Tak, jest to produkt o wysokiej zawartości błonnika.  Zawiera aż 4,5 g błonnika w 100 g produktu. Oznacza to że, sprzyja utracie wagi a przy tym jest bardzo zdrowy. Posiłek wypełnia żołądek na długo. Uczucie sytości utrzymuje się aż do 4 godzin po spożyciu porcji.
  • Co to za zapach, który towarzyszy otwarciu saszetki Diet makaronu?

    Po otwarciu saszetki mozna zauważyć specyficzny zapach skrobii. Jest to całkowicie normalne, gdyż makaron wykonany jest z wysokiej jakości włókien wiscosowych Moyu. Zapach skrobii znika po 2-3 krotnym płukaniu w ciepłej wodzie.
  • Co oznacza że, ma netto 0 kalorii?

    W 100g Diet Noodles jest zaledwie 6,4 kcal. Jednak te kalorie pochodzą z błonnika roślinnego, który nie jest przyswajany przez układ pokarmowy. Mimo że, jedzenie zawiera 6,4 kcal to Twój organizm nie wchłania ich prawie wogóle. Dlatego można powiedzieć, że Diet Noodles mają netto 0 kalorii.
  • Ile Diet makaronu mogę zjeść?

    Każda saszetka to 200 g makaronu lub ryżu do przygotowania. Zaleca się podzielić ją na dwie porcje. Należy zauważyć, że zjedzony makaron zwiększa swoją objętość i szybko daje uczucie sytości. Na poczatek warto zacząć od mniejszych porcji, by później dostosować ich wielkość do indywidualnych potrzeb.
  • Czy produkty Diet Food nadają się dla diabetyków, chorych na celiakię (osób nie tolerujących glutenu), wegetarian i wegan?

    Tak, każdy może spożywać produkty Diet Food. Nie zawierają węglowodanów i innych cukrów w związku z czym, mogą być spożywane przez diabetyków. Jest on też odpowiedni dla chorych na celiaklię ponieważ nie zawiera glutenu. Wegetarianie i weganie docenią również fakt,  że są to produkty w 100 % pochodzenia roślinnego.
  • Dlaczego produkty Diet są odpowiednie dla chorych na cukrzycę?

    Makarony i ryże uważane są za produkty bogate w węglowodany. Zwykły makaron zawiera ok. 72,3 g węglowodanów w 100 g porcji. Diabetycy zatem muszą nieustannie kontrolować swoją codzienną dietę, aby mogli pozwolić sobie na zjedzenie makaronu lub klusek. Niektórzy chorzy muszą przyjmować insulinę po każdym posiłku bogatym w cukry. Produkty Diet prawie wogóle nie zawierają węglowodanów (0,5 g w 100 g produktu), dlatego wspaniale zastępują makaron, kluski czy ryż w posiłku.
  • Dlaczego produkty Diet Food tak dobrze służą utarcie wagi?

    Wiele osób będących na diecie odmawia sobie jedzenia makaronów. Rownież wielu dietetyków odradza spożywanie makaronów w trakcie diety odchudzjącej. Ale nie wszystkich! Diet Noodles, Pasta i Rice możesz włączyć do swojego jadłospisu bez wyrzutów sumienia i cieszyć się smakiem makaronów bez cukru, kalorii i węglowodanów. Także, że jeżeli chcesz urozmaicić swoje posiłki lub stosujesz dietę w celu obniżenia poziomu cholesterolu produkty Diet Food są dla Ciebie! Zawierają duże ilości błonnika, który pozwala szybko schudnąć, a przy tym wpływa korzystnie na zdrowie, wiążąc tłuszcze w jelitach podczas trawienia i ograniczając jego wchłanianie.
  • Jakie korzyści dla zdrowia mają makarony i ryż Diet Food?

    Ze względu na dużą zawarotść błonnika rozpuszczalnego, makarony Diet Food moga przyczynić się do poprawy pracy jelit. Badania wykazały również, że blonnik pomaga obniżyć ciśnienie krwi, może pomóc znacznie obniżyć pozim cholesterolu, spowalniając przy tym procesy starzenia organizmu.
    Produkty serii Diet Food polecane sa szczególnie osobom mającym problemy z:
    • miażdżycą
    • stabilizacją poziomu cukru we krwii- dla diabetyków ważne są szczególnie korzyści płynące z długotwałego uczucia stości, znikomej zawartości weglowodanów a dzięki temu obniżeniu poziomu glukozy we krwii
    • pracą jelit i układu pokarmowegonp zaparciami, kłopotami trawiennymi itp.
    • podwyższonym poziomem cholesterolu
    • nadciśnieniem- zmniejsza wchłanianie tłuszczów
  • Czy Diet Food są bezpieczne?

    Diet makarony to nie tylko produkty, które zaspokoją Twój głód, ale też powolą Ci schudnąć. Nie zawierają glutenu i cukrów, co sprawia , że są idealne dla diabetykówi chorych na celiaklię. Produty Diet są doskonałym sposobem na zwiększenie ilości błonnika w codziennej diecie bez dodatkowych wyrzeczeń i łykania suplementów diety.
  • Jak przygotować Diet Pasta?

    Produkty Diet Food są już wstępnie gotowane. Wystarczy podgrzć je i dodać do Twojej ulubionej zupy lub sosu. Należy pamiętać, że makaron pęcznieje, dlatego warto dodać dużo zupy lub sosu. Ryż jest również znakomitym dodatkiem do zup. Może zmienic twoją zupę w konkretny, smaczny i syty posiłek.
  • Instrukcja przygotowania

    Otwórz saszetę i dokładnie wypłucz go pod ciepłą, bieżącą wodą. Następnie osusz delikatnie ręcznikiem papierowym.
    Przełóż makaron na patelinię i duś ze sosem lub podsmaż 2-3 min, często mieszając.
    Możesz go również ugotować w wodzie. Po włożeniu do gorącej wody, gotuj 2-3 min. Wodę możesz lekko posolić.
    Makaron świetnie łączy się ze wszystkimi potrwami. Ma neutralny smak, dlatego możesz go podawać z czym tylko zechcesz.
    Przygotowany makaron świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Po ostudzeniu możesz dodawać go do sałatek lub gorący pdawać ze sosami lub zupami.
    Idealnie komponuje się rownież z pesto i odrobiną oliwy z oliwek, doprawiony solą i pieprzem.
    Należy pamiętać, że makaron jest juz wstępnie ugotowany, dlatego jego przyrządzenie nie jest skomplikowane i nie zabiera dużo czasu.
     
  • Jak działa rozpuszczalny błonnik?

    Błonnik rozpuszczalny jest jedynym składnikiem żywności, który pomaga obnizyć poziom cholesterolu we krwi, jeżeli zwiększysz jego spożycie w codziennej diecie. Pokarmy bogate w błonnik rozpuszczalny sprzyjają utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi zaraz po spożyciu posiłku dzięki zaleganiu pokarmu w żołądku. Cukier jest wchłaniany wolniej, zapobiegając wzrostowi poziomu kwasów tłuszczowych i trójglicerydów zaraz po posiłkach. Wolne kwasy tłuszczowe są wiązane przez receptory, uwalniające insulinę, dzięki temu nie jest zaburzony transport cukrów z krwi do komórek.
    Ponadto rozpuszczalny błonnik ma równiez dodatkowe działanie. Wiąże tłuszcze w jelitach, ograniczając przez to ich wchłanianie. Błonnik pęcznieje w jelitach, wchłaniając wodę oraz inne płyny. W jelicie grubym tworzy substancjęo konsystencji żelu, która również zawiera kwasy żółciowe, zawierające cholesterol. Dzięki temu cholesterol w mniejszej ilości trafia do krwi.
    Błonnik spowalnia trawienie i wchłanianie substancji odżywczych, co powoduje wolne i jednostajne uwalnianie glukozy z przyswojonych węglowodanów. Absorbuje też nadmiar kwasów żółciowych, znajdujących się w przewodzie pokarmowym- te same kwasy, które są przyczyną podwyższonego poziomu "złego" cholesterolu we krwi.
    Zaleganie pokarmu w żołądku powoduje długotrwałe uczucie sytości, jest to bardzo korzystne dla osób z cukrzycą typu II oraz starających się zredukować masę ciała.
     
  • Skąd pochodzi płyn w opakowaniu i dlaczego tam jest?

    Diet Food makaron jest przygotowywany i przechowywany w specjalnym roztworze wody. Woda ta zawiera wodorotlenek wapnia. Roztwór wodorotlenku wapnia jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym i nie zawiera toksycznych substancji. Dla naszych makaronow stosowany jest jako stabilizator, zatem pozwala produktom zachować właściwy im kształt. Należy pamiętać, że wodorotlenek wapnia nie jest środkiem konserwującym. Każde opakowanie zawiera jedynie 0,1% wodoroltenku wapnia. Jest on całkowicie spłukiwany z makaronu podczas mycia przed przygotowaniem pod bieżąca wodą. Wodorotlenek wapnia uznawany jest za substancję bezpieczną dla zdrowia i dopuszczony do stosowania w przemyśle spożywczym w EEC (European Economic Community).
  • Czy mogę zamrozić Diet makaron?

    Nie, makarony i ryż Diet Food nie nadają się do zamrażania. Po zamrożeniu zmieniają swoje właściwości smakowe, zapachowe i konsystencję.
  • Jak przechowywać produkty Diet Food?

    Możesz je przechowywać w temperaturze pokojowej, a po otwarciu opkowania w lodówce nawet 2-3 dni.
  • Jaki smak maja produkty serii Diet Food? Czy maja taki sam smak jak tradycyjny makaron pszenny?

    Diet makaron ma nieco inną konsystencję niż zwykły makaron pszenny. Jest bardziej sprężysty, dlatego trzeba go żuć nieco dużej. Nasz makaron zawsze zachowuje swój kształt i konsystencję. Nie rozgotowuje się tak jak zwykły makaron. Jest świetną propozycją na szybki posiłek w pracy- smaczny i sycący. Ma neutralny smak, dlatego świetnie komponuje się ze wszystkimi smakami. Możesz go podawać na ciepło i na zimno; na słodko i z pikantnymi potrawami. Produkty Diet Food zawierają duże ilości błonnika i korzystnie wpływają na pracę całego organizmu. Nie zawierają właściwie kalorii i cukrów w przeciwieństwie do tradycynego makaronu.
     
  • Warość odżywcza makaronu Diet Food czyli ile czego

    Jedna porcja to połowa opakowania czyli 100 g.
    Wartość odżywcza 100g produktu:
    • wartość energetyczna     27kj/6,4 kcal
    • węglowodany                0,5g
    • cukier                          0g
    • białko                          0g
    • tłuszcz                         0g
    • błonnik                        4,5g
    • wapń                           40 mh (zawartość porównywalna do mleka)
    Idealny dla wegetaian i wegan gdyż wytworzony jest tylko ze składników pochodzenia roślinnego nie modyfikowanych genetycznie (GMO free).
    Nie zawiera glutenu, sztucznych substancji zapachowych, smakowych i barwników. Jest bardzo bogaty w błonnik wysokiej jakości i wapń.
    Wysoka zawartość błonnik rozpuszczalnego w wodzie i niska kaloryczność noodli, sprawia że, są one doskałą alternatywą dla osób dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę.